Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah 1433H

DOA AWAL TAHUN

~ Doa Awal tahun dibaca 3 kali selepas Maghrib pada malam 1 Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini syaitan berkata
" Telah amanlah anak Adam in daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan 2 malaikat memeliharanya daripada fitnah syaitan "Bismillaahir-rahmaanir-rahiim
Wa shallallaahu ‘ala sayyidinaa Muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shahbihii wa sallam.
Allaahumma maa ‘amiltu fi haadzihis-sanati mimmaa nahaitani ‘anhu falam atub minhu wa lam tardhahu wa lam tansahu wa halamta ‘alayya ba’da qudratika ‘alaa uquubati wa da’autani ilattaubati minhu ba’da jur’ati alaa ma’siyatika fa inni astaghfiruka fagfirlii wa maa ‘amiltu fiihaa mimma tardhaahu wa wa’adtani ‘alaihits-tsawaaba fas’alukallahumma yaa kariimu yaa dzal-jalaali wal ikram an tataqabbalahuu minni wa laa taqtha’ rajaai minka yaa karim, wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa Muhammadin Nabiyyil ummiyyi wa ‘alaa ‘aalihii wa sahbihii wa sallam

DOA AKHIR TAHUN

~ Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijah.  Sesiapa yang membaca doa ini syaitan berkata,
" Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada tahun ini dan Allah binasakan aku pada satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun.Bismillaahir-rahmaanir-rahiim
Wa shallallaahu ‘alaa sayyidinaa Muhammadin wa ‘alaa ‘aalihi wa shahbihii wa sallam.
Allaahumma antal-abadiyyul-qadiimul-awwalu, wa ‘alaa fadhlikal-’azhimi wujuudikal-mu’awwali, wa haadza ‘aamun jadidun qad aqbala ilaina nas’alukal ‘ishmata fiihi minasy-syaithaani wa auliyaa’ihi wa junuudihi wal’auna ‘alaa haadzihin-nafsil-ammaarati bis-suu’i wal-isytighaala bimaa yuqarribuni
ilaika zulfa yaa dzal-jalaali wal-ikram yaa arhamar-raahimin, wa sallallaahu ‘alaa sayyidina Muhammadin nabiyyil ummiyyi wa ‘alaa ‘aalihi wa shahbihii wa sallam

Ertinya :

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW,beserta para keluarga dan sahabatnya. Ya Allah, segala yang telah ku kerjakan selama tahun ini dari apa yang menjadi larangan-Mu, sedang kami belum bertaubat, padahal Engkau tidak melupakannya dan Engkau bersabar (dengan kasih sayang-Mu), yang sesungguhnya Engkau berkuasa memberikan siksa untuk saya, dan Engkau telah mengajak saya untuk bertaubat sesudah melakukan maksiat. Karena itu ya Allah, saya mohon ampunan-Mu dan berilah ampunan kepada saya dengan kemurahan-Mu.
Segala apa yang telah saya kerjakan, selama tahun ini, berupa amal perbuatan yang Engkau ridhai dan Engkau janjikan akan membalasnya dengan pahala, saya mohon kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah, wahai Dzat Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan, semoga berkenan menerima amal kami dan semoga Engkau tidak memutuskan harapan kami kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah.
Dan semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan atas penghulu kami Muhammad, Nabi yang Ummi dan ke atas keluarga dan sahabatnya.
** Semoga pada tahun baru ini kita sama2 dapat memperbaiki & meningkatkan amal ibadah juga menjadi manusia yang lebih baik.. Insyaallah..


Thursday, November 24, 2011

Kini Wanita Pun Boleh Kencing Berdiri..

Haaa... tak agak2kan tajuk besor aku tu?? Korang boleh pikir x kalau kita orang pompuan ni nak kencing berdiri?  Alamatnya bercecer2 la air kumbahan korang tu.. tapi.... dengan adanya benda alah ni, korang buleh kencing sesuka ati tanpa batasan, samada tepi jalan kat highway ( kalau agak2 tak tahan ), tepi longkang umah orang ( kalau malu nk pinjam toilet ) atau kat mana2 je korang nak lepas hajat..
-

-

-

-

-

-

-

-
-

-

Taraaaaa...Ni lah benda alah untuk wanita kencing berdiri.. Rupa dia lebih kurang cencorong minyak skit kan?? Korang tergamak x? Aku..?? oh! no no no.. NEVER!

HUKUM KENCING BERDIRI

~ TIDAK diharamkan seseorang kencing berdiri, terutamanya apabila adanya keperluan. Namun begitu kencing secara duduk itu adalah sunat kerana itulah kebiasaan yang dilakukan oleh Nabi S.A.W. berdasarkan hadith daripada ‘Aisyah R.A.:  

مَنْ حَدّثَكُمْ أنَّ النَّبِيَّ صَلى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَبُوْلُ قَائِمًا فَلَا تُصَدِّقُوْهُ ، مَا كَانَ يَبُوْلُ إلَّا قَاعِداً

 

~ Maksudnya: “Sesiapa yang menceritakan kepada kamu yang Nabi S.A.W. pernah kencing berdiri, maka janganlah kamu mempercayainya, tidaklah baginda kencing melainkan dengan duduk.” (HR al-Tirmizi, dan beliau berkata: “Hadith ini adalah yang paling sahih di dalam bab ini. Hadith ini juga di sahihkan oleh al-Albani di dalam sahih Sunan al-Tirmizi)
 
~ Lajnah Daimah 5/88 (Badan Tetap Fatwa Arab Saudi) apabila ditanya tentang hukum kencing berdiri, mereka menyatakan keharusannya sambil menegaskan sunatnya kencing secara duduk dengan berdalilkan hadith di atas. Seterusnya mereka menyebut:
 
~ “Ini disebabkan (kencing secara duduk itu) ianya lebih terlindung dan lebih terpelihara daripada terkena percikan kencingnya. Telah diriwayatkan hadith tentang keringanan kencing secara berdiri dengan syarat selamat daripada terkena percikan kencing pada pakaian dan badan, dan selamat dari terdedah aurat. Al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Huzaifah R.A. daripada Nabi S.A.W.:
 
 أنَّهُ أَتَى سُبَاطَةَ قَوْمٍ فَبَالَ قَائِماً 
 
~ Maksudnya: “Adalah baginda (S.A.W.) mendatangi kebun milik satu kaum, lalu baginda kencing secara berdiri.”  
   
~ Hadith ini dengan ucapan ‘Aisyah di atas tidak saling menafikan antara keduanya, ini kerana dari dua hadith di atas dapat difahami Nabi S.A.W. kencing berdiri disebabkan tenpat tersebut tidak memungkinkan baginda duduk atau boleh juga difahami hadith daripada Huzaifah itu menjelaskan kepada orang ramai yang kencing berdiri itu bukanlah suatu perbuatan yang haram. Di samping itu hadith Huzaifah juga tidak menafikan yang asal hukum kencing adalah seperti yang dinyatakan oleh ‘Aisyah R.’anha yang Nabi S.A.W. kebiasaannya kencing secara duduk, dan kencing secara duduk itu adalah Sunnah Nabi S.A.W. yang bukan wajib yang menjadikan haram jika kita tidak melakukannya.”
   
Wallahu a’lam. 

Harimau Sudah Membaham Garuda!


Tahniah diatas kejayaan skuad Harimau Muda Malaysia kerana berjaya menumpaskan si Garuda Indonesia pada perlawanan yang berlangsung semalam di Stadium Utama Bung Karno. Tentunya semua rakyat Malaysia sangat bangga dengan pencapaian mereka memperolehi pingat emas untuk sukan bolasepak Sukan Sea kali ini.. Wahh, sangat formal ye! aillike.. Tentu2 penyokong2 Indonesia makan ati tengok gambar kat atas ni, tp nasihat aku xpayah la makan ati sangat sebab dah terbukti skuad bolasepak Malaysia memang power. Kalau x sedangkan Indonesia boleh tumpas 2 kali dengan Malaysia di gelanggang sendiri.. kau ade?? xde kan?? lempang diri sendiri sekarang cepat!!

Ni antara gambar2 yg aku curik (ampun) dari FB KELAB PENYOKONG SKUAD HARIMAU MALAYA

Kapten Skuad Harimau Muda
Awesome Baddrol

Comel budak Fandi ni.. huk huk

The Great Defender
Muslim 
(pon cute gak..lalala)

Antara penyokong yg menunggu di LCCT

Nahh! amik.. aku bg gambar besor kat korang..
Goalkeeper yg menjadi igauan wanita
kecuali aku.
hahaha.
U did a very good job 
Mr.Apex

Once again Tahniah buat Skuad Harimau Muda Malaysia. Pedulikan kata2 kesat, caci hamun, carut marut penyokong2 indon yang tak bertamadun & tak bermaruah tu. Balanya, 2 orang penyokong mereka maut di stadium & 7 orang lagi cedera. Harap penyokong2 indon lepas ni mengambil iktibar dari kejadian semalam. Apapun yang korang katakan MALAYSIA TETAP HEBAT!! Thats why WE MALAYSIAN LOVE MALAYSIA SO MUCH.. Thanks to all Malaysian jugak yang mendoakan kejayaan skuad bolasepak kita.. Yeayy.. Alhamdulillah..


hahaha.. untuk sesiapa pun yg buat benda alah ni aku ucapkan syabas!